"Man är beroende av att andra människor anpassar sig"

Anna är en egenföretagare och kläddesigner som bidrar till en hållbar textilindustri. Hon är även en tuff idrottare inom roller derby, en fullkontaktsport på rullskridskor. Vi träffade henne för att prata om vad ett gott bemötande innebär för någon som inte tål starka dofter.

Anna sitter i sin syateljé bakom en orange symaskin.

Vi möts i Annas butik innan den öppnar för dagen. Dörren är låst ytterligare någon timme för att kunderna inte ska börja strömma in riktigt ännu. Vid kassan står en symaskin, för även om den största delen av Annas klädmärke sys upp i Borås så syr hon en del kläder själv när hon hinner.

- Som egenföretagare har jag ganska mycket makt över min egen arbetsmiljö, bortsett från kundhanteringen. Men jag har hjälpmedel till hands, till exempel en luftrenare, och butiken är i en liten lokal där jag kan vädra mycket.

Undviker exponering

Anna anpassar livet för att undvika att exponeras för parfymer, cigarettrök, målarfärg, starkt doftande blommor och annat som kan skapa en reaktion. Det ställer samtidigt krav på personer runtomkring att anpassa sig.

- Alla nära vänner har ju valt att umgås med mig och då väljer man ju bort parfym.

De största problemen uppstår i situationer som inte går att undvika, som exempelvis att besöka hälso- och sjukvården.

- I höstas gjorde jag en stamcellsdonation och fick möta en sjuksköterska som hade mycket dofter i sina hygienprodukter. Jag påtalade det, och det är ju ganska jobbigt att säga till någon. Men hennes svar var att hon inte hade något som jag kunde reagera på. Och då får man befinna sig i samma rum som personen och bli mer och mer dimmig i huvudet, och samtidigt försöka stå upp för sig själv.

Ett bra bemötande hade varit om sjuksköterskan istället hade bett om ursäkt, lämnat rummet, pratat med någon kollega och tagit reda på vad som kan ha orsakat reaktionen, menar Anna.

Även kollektivtrafiken innebär problem. På morgonen undviker hon kollektivtrafik eftersom många just har duschat och luktar starkt av parfymerade schampon och deodoranter. Hon önskar att det skulle arrangeras någon form av kampanj till allmänheten om att inte använda parfymerade produkter när de reser kollektivt.

- Att ta vagnen en dag kan stå i motsats till att göra något annat kul den dagen. Det finns en viss mängd som jag kan utsätta mig för utan att liksom kollapsa helt. Så då väljer jag bort att ta mig fram enkelt, utan det blir kanske cykel istället.

På fritiden spelar Anna roller derby, en fullkontaktsport som innebär hårda tacklingar och mycket närkontakt på träningar och matcher.

- Där har hela föreningen fått anpassa sig efter mig, och det har gått förhållandevis bra faktiskt. Det är ett ganska inkluderande sammanhang, så på träningarna är det oftast inga större problem med parfymer och så.

Exempel på ett bra bemötande

Ett bra bemötande menar Anna handlar om att inte ta hennes funktionsnedsättning personligt och att ta det hon säger på allvar.

- Vissa tar det som ett personligt påhopp och det är inte alls meningen. Det allra jobbigaste är när personen säger att de inte har någonting som doftar, då blir jag inte betrodd. Det bästa är väl om man går åt varsina håll och hörs i efterhand för att reda ut tillsammans vad det kan ha varit.

Istället är det bra att försöka sätta sig in i den andra personens situation, menar Anna. Gärna läsa på om doftöverkänslighet och kemisk intolerans. Eftersom det inte syns på utsidan blir det en väldigt osynlig funktionsnedsättning.

- Man undrar kanske inte så mycket om man inte har träffat någon som har det här problemet, konstaterar Anna.